Paź 14

Górski lew

Dodano w kategorii: Duże koty

Puma jest często nazywana kuguarem lub górskim lwem. Ma największy zasięg ze wszystkich kotów świata. Można ją spotkać na ogromnym obszarze Kolumbii i obu Ameryk. Zamieszkuje suche stepy, górskie lasy iglaste, pustynie dżungle. W dzień puma zwykle śpi na drzewach, w gęstych zaroślach i wysokiej trawie, a dopiero nocą wychodzi na polowanie. Jak wszystkie koty, atakuje ofiarę z zasadzki. Poluje na ssaki kopytne, antylopy, jeleniowate, które mimo, że są od niej większe może ciągnąć do dalekiej, zacisznej kryjówki. Niezjedzone resztki zdobyczy starannie chowa i przykrywa trawą lub gałęziami. Gdy w ciągu następnych dni nie zdoła niczego upolować wraca do swojej spiżarni. Jeśli nie uda jej się polowanie na większą zdobycz, zadowala się mniejszą. Mogą to być: aguti i ptaki, a także szopy i ostronosy. Pomimo swej siły zwykle ucieka przed człowiekiem. Atakuje jedynie w sytuacji, gdy jest otoczona przez psy lub w nagonce.

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl