Paź 20

Panthera pardus

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera pardus. Średnia wielkość, okrągłe uszy i krótki pysk. Tak właśnie prezentuje się lampart – czwarty pod względem rozmiarów kot. Posiada błyszczącą sierść przeplatającą się, na grzbiecie i po bokach, z ciemnymi plamami. Plamki tworzą charakterystyczny wzór nazywany rozetką pustą w środku. Jest to istotny parametr pomagający określić różnicę między lampartem a jaguarem. Na świece spotykane są także czarno ubarwione osobniki tego gatunku, które wcześniej uważane były na odmienny szczep. Prowadzą nocny tryb życia. Gdy zajdzie słońce polują na zwierzynę a za dnia odpoczywają. Można je wtedy ujrzeć rozłożone na gałęziach drzew. Lamparty egzystują w samotności starając się unikać ludzi. Zwierzęta te są niespotykanie szybkie i zwinne. Potrafią wykonywać skoki na odległość 6 – 8 m lecz szybko się męczą. Lubują się z zdobywaniu pokarmu żyjącego i obcującego na łonie natury, tzw. dzikiego. Jednak zmuszane są czasem do łowów w gospodarstwach bądź pastwiskach. Lamparty zamieszkują tereny Afryki (z wyjątkiem pustyń) oraz wilgotne lasy i tereny górzyste środkowej Azji.

Tagi: , , , ,

Paź 18

Dzikie koty

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Wielkie i małe koty. Koty są zwierzętami uzbrojonymi w tnąco – kruszące kły. Dobrze rozwinięte zmysły, zwłaszcza wzrok i słuch, są ich największym atutem przygotowanym na zgubę ofiar. Te dzikie stworzenia charakteryzują się miękkim owłosieniem, zmiennym kolorem sierści często pokrytej plamami, pręgami lub cętkami. Oczy, a dokładniej siatkówka zwierząt należących do rodziny kotowatych jest niesamowicie wrażliwa a warstwa guaninową, którą jest pokryta wywołuje „świecenie” oczu pod działaniem światła. Koty zamieszkują wszystkie kontynenty z wyjątkiem Australii i Antarktydy. Każdy z nich posiada odmienny talent, pomagający przetrwać. Niektóre prowadzą dzienny bądź nocny tryb życia, inne wspinają się na drzewa. Popisową sztuczką kolejnych są szybkie biegi. Z reguły prowadzą samotny żywot, raczej rzadko można je spotkać w większych grupach. W związku z typową budową kości gnykowych u podstawy języka, wielkie koty nie mruczą, mogą „jedynie” ryczeć. Rozwój epihyoideum został zastąpiony, w trakcie dorastania, cienkim wiązadłem łączącym język z trzonem czaszki.

Tagi: , , , ,

Wrz 2

Kotowate

Dodano w kategorii: Dzikie koty, Koty drapieżne

Kotowate to ssaki, które żywią się głównie mięsem, są więc drapieżnikami. Polują na swoją zwierzynę, do czego mają świetnie przystosowane, ostre zęby. Najlepiej rozwinięte mają kły i łamacze. Koty jako świetne drapieżniki mają oczywiście mocno rozwinięte zmysły. Najsilniej rozwinięte to zmysł wzroku i słuchu. Koty charakteryzują się ponadto krótkimi pyskami, wydłużoną budową ciała, pięciopalczastymi, zaopatrzonymi w ostre szpony przednimi łapami (szpony te koty mogą wyjmować i chować, poza Gepardem). Tylnie łapy kot ma wyposażone w cztery palce. Umaszczenia koty mają bardzo różne. Jedne gładkie, inne cętkowane, kolejne natomiast prążkowane. Sierść z reguły jest u kota gładka i miękka, a jej rozłożenie równomierne (przy czym wyjątkiem jest w tym wypadku samiec lwa). Koty słyną także z tego, że ich siatkówka jest bardzo czuła na światło, o czym przekonał się każdy kto przestraszony zobaczył w świetle latarki oczy kota, które zaczynają wtedy po prostu świecić. Koty doskonale potrafiły zaadoptować się do różnych warunków, toteż występują we wszystkich strefach klimatycznych i na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy oraz Australii, na której kotów pierwotnie po prostu nie było, a jako że jest bardzo oddalona od reszty kontynentów, to do dzisiaj poza kotem domowym nie znajdziemy żadnego kota dzikiego.

Tagi: , , , , , , , ,

Nastepne wpisy »