Paź 8

Nie do pokonania

Dodano w kategorii: Duże koty

Lampart czuje się dobrze w miejscach osłoniętych, w gęstej roślinności, gdzie jest nie do pokonania. Ma doskonale rozwinięte zmysły, zwłaszcza słuch i wzrok, a niezwykła zdolność ukrywania się, czujność i ostrożność powodują, że trudno go dostrzec i wytropić. Dzień przesypia w jaskiniach lub jamach, a z nastaniem mroku wyrusza na łowy. Jest samotnym myśliwym. Na zdobycz czatuje na drzewie, wśród gęstych liści, po czym potężnym skokiem dopada swoją ofiarę. Jest silny i wytrwały, potrafi przebiec 25 kilometrów oraz bardzo dobrze pływa. Lamparty mogą rozmnażać się przez cały rok, co różni je od innych kotów. Dojrzałość płciową osiągają w wieku osiemnastu miesięcy. Gniazdo zakładają w szczelinach skalnych, w jaskiniach lub opuszczonych norach. Młode towarzyszą matce w jej wyprawach na łowy, na których uczą się kryć w buszu, wypatrywać i zabijać ofiarę. Taka myśliwska edukacja trwa około osiemnastu miesięcy, po tym czasie samica znów rodzi młode.

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl