Lis 2

Panthera Leo

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera Leo. Lew, powszechnie znany jako król dżungli jest mięsożernym ssakiem pochodzącym z rodziny kotowatych żyjący na otwartych równinach. Należy do pięciu najgroźniejszych zwierząt Afryki wraz ze słoniem, nosorożcem, bawołem i lampartem. Jest jedynym osobnikiem ze swojego gatunku żyjącym w grupach z własną hierarchią. Samce zajmują się podbijaniem i ochroną terenu należącego do stada oraz opieką nad innymi przedstawicielami. Do zadań samicy należy zdobywanie pożywienia oraz czuwanie nad młodymi. Władają Afryką (ich gatunek narażony jest na wyginięcie), niegdyś zamieszkiwały także terytorium Azji, Europy i obu Ameryk. Lwy preferują obszary sawann gdzie żyją ssaki kopytne oraz ziemie pokryte krzakami, powierzchnie górskie i półpustynne. Ważną rolę w życiu każdego samca odgrywa jego grzywa (samice jej nie posiadają). Wiadomo, że jest oznaką zdrowia i siły osobnika płci męskiej. Im większa tym potężniejszy jest samiec i może poszczycić się większym zainteresowaniem samic gdyż rodzaj i bujność „włosów” ma duży wpływ na wybór partnera.

Tagi: , , , ,

Lis 1

Puma concolor

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Puma concolor. Należy do grupy kotów małych i średnich lecz jego gabaryty bardziej przypominają wielkie osobniki. Charakteryzuje się smukłą i bibką budową oraz stosunkowo małą, jak na wielkość reszty ciała, głową. W przednich łapach znajduje się pięć palców, w tylnich o jeden mniej. Rodzaj futra to krótka, miękka i żółtobrunatna sierść. Ogólne jego ubarwienie zależy od otoczenia i terenu na którym urzęduje. Są prawdziwymi gigantami jeżeli chodzi o masę. W Ameryce Południowej można natknąć się na okaz ważący nawet 105 kg. Średnia masa pumy to około 50 – 75 kg. Ich długość szacuje się na 200 cm, plus długość ogona (jakieś 60 – 70 cm). Pożywienie drapieżnika stanowią głównie ssaki. Mniejsze osobniki zjada na miejscu a szczątki większych egzemplarzy kryje w zaroślach. Konsumuje je tylko wtedy gdy nie powiodą się kolejne polowania. Ciekawą cechą pumy jest niechęć do nieświeżego mięsa. „Przeterminowanych”, dużo wcześniej upolowanych zwierząt nie ma w zwyczaju zjadać. Zamieszkuje Amerykę: od Kanady po Patagonię.

Tagi: , , , ,

Paź 30

Leptailurus serval

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Leptailurus serval. Kot zaliczany do rzędu drapieżców zamieszkujący przede wszystkim Afrykę, a ściślej tereny znajdujące się na południe od Sahary. Najbardziej satysfakcjonują go miejsca wilgotne z zapasem bujnej trawy znajdujące się w sąsiedztwie wód słodkich. Nie jest gatunkiem żyjącym w tropikalnych lasach oraz na pustyniach. Kiedyś zamieszkiwał także okolice gór Atlas. Z wyglądu serwal bardzo przypomina geparda. Ma smukłą sylwetkę i długie nogi. Jego sierść koloru jasnożółtego pokryta czarnymi cętkami jest kolejną analogią do cech geparda. Długość jego ciała wynosi od 60 do 100 cm. Samice gatunku są z reguły mniejsze od samców. Obdarowany długimi kończynami wykazuje zdolności wspaniałego skoczka. Przydatne są także do celów badawczych, kiedy serwal poluję na upatrzoną zwierzyną zaczajony wśród traw. W jego głównym menu znajdują się zające, wiewiórki, węże, jaszczurki oraz ptaki. Łowami zajmuje się zwykle w nocy lecz kiedy wymaga tego sytuacja potrafi przystosować się także do innej pory. Najważniejszym zmysłem dla tego kota jest słuch niezastąpiony względem żadnej innej predyspozycji. Uchodzi za gatunek łatwo oswajalny.

Tagi: , , , ,

Paź 25

Panthera tigris

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera tigris. Tygrys jest jednym z największych drapieżników żyjących na lądzie. Jest ssakiem łożyskowym z rodziny dużych kotów. Uchodzi za samotnika. Jest doskonałym skoczkiem i pływakiem. W Indiach uważane są za zwierzęta święte i dlatego właśnie tam znaleźć można największą populację dziko żyjących osobników. Samce tego gatunku mogą przekraczać masę ciała równą 300 kg przy długości 3 m. Jednak ich wielkość uzależniona jest od obszaru który zamieszkują (im niżej tym są mniejsze). Tygrys posiada znakomicie rozwinięty zmysł słuchu. Potrafią wyłowić dźwięki o częstotliwości od 200 Hz do 100 kHz. Niebywałą zaletą jest umiejętność rozpoznawania innych zwierząt właśnie przez wydawane poprzez nie odgłosy. Byłoby już za dużym komfortem posiadanie nieskazitelnego węchu. Powonienie u tygrysów jest o wiele słabsze od węchu psów. Aby wzmocnić zapach w receptorach zwierzęta otwierają pysk i wysuwają język. Specyficznym atrybutem panthera tigris jest wzrok, który daje możliwość sześciokrotnie lepszej widoczności – w nocy, od człowieka. Głos ryku wydawanego przez osobnika słyszalny jest z odległości 3 km. Dawniej można go było spotkać w całej Azji. Obecnie tylko w południowej i wschodniej, na wschodzie Rosji i na Sumatrze. Upodobał sobie wiecznie zielone lasy tropikalne oraz zbocza Himalajów i tajgę syberyjską. Dla tygrysów ważny jest dostęp do wody, wysoka roślinność oraz duża ilość ssaków kopytnych.

Tagi: , , , ,

Paź 20

Panthera pardus

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera pardus. Średnia wielkość, okrągłe uszy i krótki pysk. Tak właśnie prezentuje się lampart – czwarty pod względem rozmiarów kot. Posiada błyszczącą sierść przeplatającą się, na grzbiecie i po bokach, z ciemnymi plamami. Plamki tworzą charakterystyczny wzór nazywany rozetką pustą w środku. Jest to istotny parametr pomagający określić różnicę między lampartem a jaguarem. Na świece spotykane są także czarno ubarwione osobniki tego gatunku, które wcześniej uważane były na odmienny szczep. Prowadzą nocny tryb życia. Gdy zajdzie słońce polują na zwierzynę a za dnia odpoczywają. Można je wtedy ujrzeć rozłożone na gałęziach drzew. Lamparty egzystują w samotności starając się unikać ludzi. Zwierzęta te są niespotykanie szybkie i zwinne. Potrafią wykonywać skoki na odległość 6 – 8 m lecz szybko się męczą. Lubują się z zdobywaniu pokarmu żyjącego i obcującego na łonie natury, tzw. dzikiego. Jednak zmuszane są czasem do łowów w gospodarstwach bądź pastwiskach. Lamparty zamieszkują tereny Afryki (z wyjątkiem pustyń) oraz wilgotne lasy i tereny górzyste środkowej Azji.

Tagi: , , , ,

« Poprzednie wpisy

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl