Paź 25

Panthera tigris

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera tigris. Tygrys jest jednym z największych drapieżników żyjących na lądzie. Jest ssakiem łożyskowym z rodziny dużych kotów. Uchodzi za samotnika. Jest doskonałym skoczkiem i pływakiem. W Indiach uważane są za zwierzęta święte i dlatego właśnie tam znaleźć można największą populację dziko żyjących osobników. Samce tego gatunku mogą przekraczać masę ciała równą 300 kg przy długości 3 m. Jednak ich wielkość uzależniona jest od obszaru który zamieszkują (im niżej tym są mniejsze). Tygrys posiada znakomicie rozwinięty zmysł słuchu. Potrafią wyłowić dźwięki o częstotliwości od 200 Hz do 100 kHz. Niebywałą zaletą jest umiejętność rozpoznawania innych zwierząt właśnie przez wydawane poprzez nie odgłosy. Byłoby już za dużym komfortem posiadanie nieskazitelnego węchu. Powonienie u tygrysów jest o wiele słabsze od węchu psów. Aby wzmocnić zapach w receptorach zwierzęta otwierają pysk i wysuwają język. Specyficznym atrybutem panthera tigris jest wzrok, który daje możliwość sześciokrotnie lepszej widoczności – w nocy, od człowieka. Głos ryku wydawanego przez osobnika słyszalny jest z odległości 3 km. Dawniej można go było spotkać w całej Azji. Obecnie tylko w południowej i wschodniej, na wschodzie Rosji i na Sumatrze. Upodobał sobie wiecznie zielone lasy tropikalne oraz zbocza Himalajów i tajgę syberyjską. Dla tygrysów ważny jest dostęp do wody, wysoka roślinność oraz duża ilość ssaków kopytnych.

Tagi: , , , ,

Paź 2

Samotnicy

Dodano w kategorii: Duże koty

Koty są zwykle samotnikami. Wśród wszystkich gatunków jedynym wyjątkiem są lwy, które najczęściej żyją w stadach. Stado składa się z tak zwanego samca dominującego, kilku samców stojących niżej w hierarchii, samic oraz osobników młodych. Ofiary lwów to zwykle zwierzęta kopytne: zebry, antylopy, gazele i gnu. Polowanie rozpoczyna się zwykle o zmierzchu, po dniu przespanym w gęstych zaroślach. Lew nie żywi się tylko jednym gatunkiem ofiar. Gdy jest głodny, żadne zwierzę, z wyjątkiem agresywnych i silnych bawołów, ogromnych słoni i dorosłych nosorożców, nie może się czuć bezpiecznie w jego towarzystwie. Gdy brakuje pokarmu, może napadać na zwierzęta domowe, a nawet polować na ptaki lub zjadać padlinę. Dzięki swej ogromnej sile może ciągnąc swoją ofiarę daleko do zacisznej kryjówki. Z powodu swej wielkości lew potrzebuje dużo pokarmu. Jedna antylopa ważąca 200 kg, wystarcza mu na jeden posiłek.

Tagi: , , , , ,

Paź 1

Największy kot

Dodano w kategorii: Duże koty

Tygrys jest największym żyjącym współcześnie kotem i chyba najskuteczniejszym drapieżnikiem. Należy do gatunku, który odniósł zawrotny sukces ewolucyjny. Świadczy o tym jego zasięg występowania rozciągający się od zimnej syberyjskiej tajgi do deszczowych lasów Indonezji. Jego ulubionym pożywieniem są jelenie aris i inne niewielkie ssaki kopytne. W razie głodu zadowala się gryzoniami, żółwiami a nawet rybami. Poluje zwykle raz na osiem dni. W okresie wychowania młodych wzrasta zapotrzebowanie na pokarm. W tym czasie samice, samotnie wychowujące młode, polują raz na pięć dni. Zdobycz zanoszą do ciemnej kryjówki. Tygrys wyznacza swą granicę. Jednym ze sposobów jest zostawianie swoich odchodów w widocznych i uczęszczanych miejscach lub spryskiwaniu moczem rosnących na tym terenie roślin. Tygrysy mogą także ryczeć, informując w ten sposób konkurentów o zajętym rewirze. Znakowanie stosują zarówno samce, jak i samice.

Tagi: , , , ,

Wrz 12

Lampart

Dodano w kategorii: Koty drapieżne

Lampart jest jednym z niewielu dzikich kotów, które nie są jeszcze zagrożone wyginięciem. Jest to duży kot, gdyż plasuje się na wysokim, czwartym miejscu pod względem wielkości (wśród kotów dzikich). Obecnie występuje na całym kontynencie afrykańskim, gdzie występuje naprawdę powszechnie. Poza Afryką spotkać można ją także na kontynencie azjatyckim, a dokładnie w jego środkowej i południowej części. W niektórych jednak miejscach jest całkowicie lub częściowo wytępiony. Są to miejsca między innymi takie, jak Zanzibar, Azja mniejsza, czy wyspa Samos. Lampart nie występuje już także w Chinach. Sierść lamparta jest błyszcząca. Występują na niej czarne plamki wielkości maksymalnie orzecha. Od jaguara amerykańskiego, panterę odróżnia niewiele, bo tylko fakt, że wewnątrz „rozetek”, w które układają się jej plamy, nie ma kolejnych plam. Jaguar natomiast plamy w tych miejscach posiada. Następną z ciekawostek może być fakt, iż nie ma odrębnego gatunku pantery (lamparta) czarnej. Są to po prostu lamparty, które mają więcej pigmentu w swojej skórze, choć przy dobrym świetle wciąż można zobaczyć cętki na ich sierści. Lamparty mimo że są drapieżnymi, silnymi ssakami, czasem muszą w trakcie ataku ustąpić, gdy na przykład liczba osobników chroniących atakowane zwierze będzie duża. Lamparty są zatem słabszymi zwierzętami niż na przykład tygrysy.

Tagi: , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl