Paź 21

Felis silvestris

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Felis silvestris.Przedstawiciel gatunku należący do rodzaju kotów małych, wydających pomruki i różniących się budową kości krtani i oczu. Zidentyfikowany po raz pierwszy przez Karola Linneusza w 1758 roku. Nazwany jednak dopiero w roku 1775 przez niemieckiego przyrodnika i obserwatora natury Schrebera. Żbiki dzieli się na trzy grupy: Felis silvestris silvestris (żbik europejski), Felis silvestris lybica (kot nubijski) i Felis silvestris ornata (kot stepowy). Podstawowym pokarmem tych zwierząt są małe ssaki, gryzonie, ptaki i ryby. Nie pogardzą jednak również żabami, małymi jelonkami a kiedy to konieczne także owadami. Dorosły osobnik osiąga do 90 cm długości. Jego ogon nie przekracza zwykle 40 cm a waga waha się w granicach 4 – 10 kg. Żbiki posiadają gęstą i długą sierść o żółtoszarawym ubarwieniu pokrytym prążkami. Na tylnych kończynach można odnaleźć czarne plamy. Jeżeli chcielibyście podziwiać te zwierzęta z bliska najlepiej jest wybrać się na Kaukaz bądź do Azji Mniejszej. Ulubionymi miejscami kotów są lasy górskie lub skraje kompleksów drzewnych. Żbiki są gatunkiem żyjącym także na obszarze naszego kraju. Prawdopodobnie w Karpatach żyje około 200 okazów.

Tagi: , , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl