Lis 1

Puma concolor

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Puma concolor. Należy do grupy kotów małych i średnich lecz jego gabaryty bardziej przypominają wielkie osobniki. Charakteryzuje się smukłą i bibką budową oraz stosunkowo małą, jak na wielkość reszty ciała, głową. W przednich łapach znajduje się pięć palców, w tylnich o jeden mniej. Rodzaj futra to krótka, miękka i żółtobrunatna sierść. Ogólne jego ubarwienie zależy od otoczenia i terenu na którym urzęduje. Są prawdziwymi gigantami jeżeli chodzi o masę. W Ameryce Południowej można natknąć się na okaz ważący nawet 105 kg. Średnia masa pumy to około 50 – 75 kg. Ich długość szacuje się na 200 cm, plus długość ogona (jakieś 60 – 70 cm). Pożywienie drapieżnika stanowią głównie ssaki. Mniejsze osobniki zjada na miejscu a szczątki większych egzemplarzy kryje w zaroślach. Konsumuje je tylko wtedy gdy nie powiodą się kolejne polowania. Ciekawą cechą pumy jest niechęć do nieświeżego mięsa. „Przeterminowanych”, dużo wcześniej upolowanych zwierząt nie ma w zwyczaju zjadać. Zamieszkuje Amerykę: od Kanady po Patagonię.

Tagi: , , , ,

Paź 30

Leptailurus serval

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Leptailurus serval. Kot zaliczany do rzędu drapieżców zamieszkujący przede wszystkim Afrykę, a ściślej tereny znajdujące się na południe od Sahary. Najbardziej satysfakcjonują go miejsca wilgotne z zapasem bujnej trawy znajdujące się w sąsiedztwie wód słodkich. Nie jest gatunkiem żyjącym w tropikalnych lasach oraz na pustyniach. Kiedyś zamieszkiwał także okolice gór Atlas. Z wyglądu serwal bardzo przypomina geparda. Ma smukłą sylwetkę i długie nogi. Jego sierść koloru jasnożółtego pokryta czarnymi cętkami jest kolejną analogią do cech geparda. Długość jego ciała wynosi od 60 do 100 cm. Samice gatunku są z reguły mniejsze od samców. Obdarowany długimi kończynami wykazuje zdolności wspaniałego skoczka. Przydatne są także do celów badawczych, kiedy serwal poluję na upatrzoną zwierzyną zaczajony wśród traw. W jego głównym menu znajdują się zające, wiewiórki, węże, jaszczurki oraz ptaki. Łowami zajmuje się zwykle w nocy lecz kiedy wymaga tego sytuacja potrafi przystosować się także do innej pory. Najważniejszym zmysłem dla tego kota jest słuch niezastąpiony względem żadnej innej predyspozycji. Uchodzi za gatunek łatwo oswajalny.

Tagi: , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl