Lis 1

Puma concolor

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Puma concolor. Należy do grupy kotów małych i średnich lecz jego gabaryty bardziej przypominają wielkie osobniki. Charakteryzuje się smukłą i bibką budową oraz stosunkowo małą, jak na wielkość reszty ciała, głową. W przednich łapach znajduje się pięć palców, w tylnich o jeden mniej. Rodzaj futra to krótka, miękka i żółtobrunatna sierść. Ogólne jego ubarwienie zależy od otoczenia i terenu na którym urzęduje. Są prawdziwymi gigantami jeżeli chodzi o masę. W Ameryce Południowej można natknąć się na okaz ważący nawet 105 kg. Średnia masa pumy to około 50 – 75 kg. Ich długość szacuje się na 200 cm, plus długość ogona (jakieś 60 – 70 cm). Pożywienie drapieżnika stanowią głównie ssaki. Mniejsze osobniki zjada na miejscu a szczątki większych egzemplarzy kryje w zaroślach. Konsumuje je tylko wtedy gdy nie powiodą się kolejne polowania. Ciekawą cechą pumy jest niechęć do nieświeżego mięsa. „Przeterminowanych”, dużo wcześniej upolowanych zwierząt nie ma w zwyczaju zjadać. Zamieszkuje Amerykę: od Kanady po Patagonię.

Tagi: , , , ,

Paź 21

Felis silvestris

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Felis silvestris.Przedstawiciel gatunku należący do rodzaju kotów małych, wydających pomruki i różniących się budową kości krtani i oczu. Zidentyfikowany po raz pierwszy przez Karola Linneusza w 1758 roku. Nazwany jednak dopiero w roku 1775 przez niemieckiego przyrodnika i obserwatora natury Schrebera. Żbiki dzieli się na trzy grupy: Felis silvestris silvestris (żbik europejski), Felis silvestris lybica (kot nubijski) i Felis silvestris ornata (kot stepowy). Podstawowym pokarmem tych zwierząt są małe ssaki, gryzonie, ptaki i ryby. Nie pogardzą jednak również żabami, małymi jelonkami a kiedy to konieczne także owadami. Dorosły osobnik osiąga do 90 cm długości. Jego ogon nie przekracza zwykle 40 cm a waga waha się w granicach 4 – 10 kg. Żbiki posiadają gęstą i długą sierść o żółtoszarawym ubarwieniu pokrytym prążkami. Na tylnych kończynach można odnaleźć czarne plamy. Jeżeli chcielibyście podziwiać te zwierzęta z bliska najlepiej jest wybrać się na Kaukaz bądź do Azji Mniejszej. Ulubionymi miejscami kotów są lasy górskie lub skraje kompleksów drzewnych. Żbiki są gatunkiem żyjącym także na obszarze naszego kraju. Prawdopodobnie w Karpatach żyje około 200 okazów.

Tagi: , , , , ,

Paź 18

Dzikie koty

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Wielkie i małe koty. Koty są zwierzętami uzbrojonymi w tnąco – kruszące kły. Dobrze rozwinięte zmysły, zwłaszcza wzrok i słuch, są ich największym atutem przygotowanym na zgubę ofiar. Te dzikie stworzenia charakteryzują się miękkim owłosieniem, zmiennym kolorem sierści często pokrytej plamami, pręgami lub cętkami. Oczy, a dokładniej siatkówka zwierząt należących do rodziny kotowatych jest niesamowicie wrażliwa a warstwa guaninową, którą jest pokryta wywołuje „świecenie” oczu pod działaniem światła. Koty zamieszkują wszystkie kontynenty z wyjątkiem Australii i Antarktydy. Każdy z nich posiada odmienny talent, pomagający przetrwać. Niektóre prowadzą dzienny bądź nocny tryb życia, inne wspinają się na drzewa. Popisową sztuczką kolejnych są szybkie biegi. Z reguły prowadzą samotny żywot, raczej rzadko można je spotkać w większych grupach. W związku z typową budową kości gnykowych u podstawy języka, wielkie koty nie mruczą, mogą „jedynie” ryczeć. Rozwój epihyoideum został zastąpiony, w trakcie dorastania, cienkim wiązadłem łączącym język z trzonem czaszki.

Tagi: , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl