Wrz 16

Lew

Dodano w kategorii: Koty drapieżne

Często można spotkać go na różnych flagach, herbach itp. Jest symbole odwagi i męstwa. Lew jest drugim co do wielkości „kotem ryczącym” (jednym z czterech obok tygrysa, jaguara i lamparta). Lew jest jedynym reprezentantem kotów, który tworzy zorganizowane społeczności. Poza tym, lew także jest jednym z pięciu najniebezpieczniejszych zwierząt Afryki, pozostałe to między innymi słoń i nosorożec. Tam też występuje najliczniej, choć i na tym kontynencie jego populacja jest narażona na wyginięcie (stadium pierwsze zagrożenia gatunku). Poza Afryką lew występuje praktycznie tylko w Indiach, a i tam bardzo nielicznie. Na tyle rzadko, że stan liczebności lwa w Indiach określany jest jako krytyczny, a więc możliwe, że już niedługo będzie można mówić, że lew to zwierze występujące na wolności tylko i wyłącznie w Afryce. Samiec lwa może osiągnąć wagę nawet dwustu pięćdziesięciu kilogramów. Najcięższy jednak z znanych lwów ważył o wiele więcej, bo aż trzysta siedemdziesiąt pięć kilo. Z tą różnicą, że był to lew znajdujący się w zoo, a więc i jego waga nie była miarodajna, gdyż na wolności jego aktywność wzrasta znacząco, a więc i tkanka tłuszczowa się nie odkłada, nie jest na wolności także karmiony. Poza występowaniem w stadzie, lwy odznaczają się wśród innych kotów drapieżnych także łatwością w odróżnieniu samca od samicy. Samica jest aż o połowę lżejsza od samca. Co najlepiej widoczne jednak, nie posiada bujnej grzywy tak jak samiec.

Tagi: , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl