Lis 8

Palma oliwna

Dodano w kategorii: Palmy

Owoce palmy oliwnej dają oliwę będącą składnikiem do produkcji mydła. Palma oliwna hodowana była już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Drzewo to miało nawet swoje bóstwo występujące podczas Dionizji w orszaku boga Dionizosa. Miejscem występowania palmy oliwnej jest pogranicze lasu tropikalnego z sawanną i brzeg wód w Afryce zachodniej. Drzewa te osiągają wysokość piętnastu metrów i już po pięciu latach zaczynają owocować. Uroku palmom olejowym dodają duże, pierzaste liście. Owoce palmy tworzą duże owocostany zawierające około siedemset owoców, które razem ważą w okolicach dwudziestu kilogramów. Pojedyncze owoce mają wielkość niewielkiej śliwki i są koloru czerwono żółtego. Z owoców tych wytwarza się olej stosowany do produkcji mydła, olejów samochodowych i margaryny. Mieszkańcy Afryki bardzo cenią sobie tę roślinę, ponieważ służy im ona do różnych celów. Młode pędy zjadają, jako jarzynę nazywaną palmową kapustą, liście są pokryciem dachów, a po spaleniu kwiatostanów popiół z nich używany jest tak jak sól. Ze ściętego drzewa pozyskuje się z pnia palmowe wino. Ponacinany pień daje spływający do specjalnych naczyń sok. Poddany fermentacji zawiera alkohol i jest rodzajem pięcioprocentowego wina.

Tagi: , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl