Lis 1

Puma concolor

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Puma concolor. Należy do grupy kotów małych i średnich lecz jego gabaryty bardziej przypominają wielkie osobniki. Charakteryzuje się smukłą i bibką budową oraz stosunkowo małą, jak na wielkość reszty ciała, głową. W przednich łapach znajduje się pięć palców, w tylnich o jeden mniej. Rodzaj futra to krótka, miękka i żółtobrunatna sierść. Ogólne jego ubarwienie zależy od otoczenia i terenu na którym urzęduje. Są prawdziwymi gigantami jeżeli chodzi o masę. W Ameryce Południowej można natknąć się na okaz ważący nawet 105 kg. Średnia masa pumy to około 50 – 75 kg. Ich długość szacuje się na 200 cm, plus długość ogona (jakieś 60 – 70 cm). Pożywienie drapieżnika stanowią głównie ssaki. Mniejsze osobniki zjada na miejscu a szczątki większych egzemplarzy kryje w zaroślach. Konsumuje je tylko wtedy gdy nie powiodą się kolejne polowania. Ciekawą cechą pumy jest niechęć do nieświeżego mięsa. „Przeterminowanych”, dużo wcześniej upolowanych zwierząt nie ma w zwyczaju zjadać. Zamieszkuje Amerykę: od Kanady po Patagonię.

Tagi: , , , ,

Wrz 15

Puma

Dodano w kategorii: Koty drapieżne

Puma jest dzikim kotem zamieszkującym praktycznie tylko Amerykę, od Kanady aż po rejony Patagonii. Jest dosyć długo żyjącym kotem, jej wiek sięga mniej więcej dwunastu lat. Terytorium tego kota natomiast sięga do około trzystu kilometrów kwadratowych. Kot ten nazywany jest także kuguarem, lwem górskim, czy też panterą florydzką. Okres ciąży tego kota wynosi od dziewięćdziesięciu do dziewięćdziesięciu sześciu dni. W miocie znajduje się jeden, a maksymalnie cztery kocięta. Kocięta te rodzą się nagie i ślepe, a usamodzielniają się dopiero w drugim roku swojego życia. Puma jest dużym kotem, charakteryzuje się okrągłą głową i, co częste u dzikich kotów, krótkim pyskiem. Podobnie jak u reszty kotów przednie ich łapy mają pięć palców, a tylnie cztery. Co ciekawe, młode pumy mają cętki, na ogonie zaś pierścienie. Jednak gdy dorosną, ich sierść staje się jednolita, koloru szarosrebrnego, niektóre jednak nawet koloru czarnego. Poluje głównie na ssaki. Jeśli są małe, pożera je w całości. Co ciekawe, gdy jednak upoluje większą zwierzynę, potrafi przykryć ją liśćmi i pozostawić na później, na wszelki wypadek, gdyby nic nie upolował. Wraca więc do takiego mięsa tylko wówczas, gdy w innym wypadku skazany byłby na śmierć głodową. Nigdy jednak nie tknie mięsa nieświeżego. Ostatnią ciekawą informacją dotyczącą pumy może być fakt, że pumy żyjące w górach mogą ważyć nawet do ponad 100 kilogramów.

Tagi: , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl