Paź 18

Dzikie koty

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Wielkie i małe koty. Koty są zwierzętami uzbrojonymi w tnąco – kruszące kły. Dobrze rozwinięte zmysły, zwłaszcza wzrok i słuch, są ich największym atutem przygotowanym na zgubę ofiar. Te dzikie stworzenia charakteryzują się miękkim owłosieniem, zmiennym kolorem sierści często pokrytej plamami, pręgami lub cętkami. Oczy, a dokładniej siatkówka zwierząt należących do rodziny kotowatych jest niesamowicie wrażliwa a warstwa guaninową, którą jest pokryta wywołuje „świecenie” oczu pod działaniem światła. Koty zamieszkują wszystkie kontynenty z wyjątkiem Australii i Antarktydy. Każdy z nich posiada odmienny talent, pomagający przetrwać. Niektóre prowadzą dzienny bądź nocny tryb życia, inne wspinają się na drzewa. Popisową sztuczką kolejnych są szybkie biegi. Z reguły prowadzą samotny żywot, raczej rzadko można je spotkać w większych grupach. W związku z typową budową kości gnykowych u podstawy języka, wielkie koty nie mruczą, mogą „jedynie” ryczeć. Rozwój epihyoideum został zastąpiony, w trakcie dorastania, cienkim wiązadłem łączącym język z trzonem czaszki.

Tagi: , , , ,

Paź 2

Samotnicy

Dodano w kategorii: Duże koty

Koty są zwykle samotnikami. Wśród wszystkich gatunków jedynym wyjątkiem są lwy, które najczęściej żyją w stadach. Stado składa się z tak zwanego samca dominującego, kilku samców stojących niżej w hierarchii, samic oraz osobników młodych. Ofiary lwów to zwykle zwierzęta kopytne: zebry, antylopy, gazele i gnu. Polowanie rozpoczyna się zwykle o zmierzchu, po dniu przespanym w gęstych zaroślach. Lew nie żywi się tylko jednym gatunkiem ofiar. Gdy jest głodny, żadne zwierzę, z wyjątkiem agresywnych i silnych bawołów, ogromnych słoni i dorosłych nosorożców, nie może się czuć bezpiecznie w jego towarzystwie. Gdy brakuje pokarmu, może napadać na zwierzęta domowe, a nawet polować na ptaki lub zjadać padlinę. Dzięki swej ogromnej sile może ciągnąc swoją ofiarę daleko do zacisznej kryjówki. Z powodu swej wielkości lew potrzebuje dużo pokarmu. Jedna antylopa ważąca 200 kg, wystarcza mu na jeden posiłek.

Tagi: , , , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl