Lis 17

Kopernica woskodajna

Dodano w kategorii: Palmy

Jest źródłem wosku potrzebnego do produkcji świec i mydła. Ojczyzną Kopernicy woskodajnej jest Ameryka Południowa. Rośnie ona głównie w Brazylii. Jest drzewem średniej wysokości dorastającym do około piętnastu metrów i mającym okazałe liście w kształcie wachlarza zakończone kłującym ogonkiem. Spodnia część liści kopernicy woskodajnej pokryta jest woskiem. Wosk ten zebrany z rośliny nosi nazwę wosku kornauba. W celu jego pozyskania konieczne jest ścięcie liści drzewa. Co roku obcina się maksymalnie dwanaście liści z jednej kopernicy. Liście muszą być młodziutkie, jeszcze nierozwinięte. Zerwane liście są rozkładane w nasłonecznionym miejscu, aby znajdujący się na nich wosk wykruszył się. Po kilku dniach suszenia wosk zdrapuje się z liści i wsypuje do gorącej wody, gdzie się przetapia. Zagotowany z wodą wosk wypływa na powierzchnię i można go zebrać. Tak pozyskany wosk jest potrzebny do produkcji mydła, świec i innych związków. Wosk gorszego gatunku jest używany przez ludność do oświetlania mieszkań. Pozyskanie wosku jest pracochłonne. W celu wytopienia jednego kilograma potrzeba aż stu liści.

Tagi: , , , ,

Lis 8

Palma oliwna

Dodano w kategorii: Palmy

Owoce palmy oliwnej dają oliwę będącą składnikiem do produkcji mydła. Palma oliwna hodowana była już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Drzewo to miało nawet swoje bóstwo występujące podczas Dionizji w orszaku boga Dionizosa. Miejscem występowania palmy oliwnej jest pogranicze lasu tropikalnego z sawanną i brzeg wód w Afryce zachodniej. Drzewa te osiągają wysokość piętnastu metrów i już po pięciu latach zaczynają owocować. Uroku palmom olejowym dodają duże, pierzaste liście. Owoce palmy tworzą duże owocostany zawierające około siedemset owoców, które razem ważą w okolicach dwudziestu kilogramów. Pojedyncze owoce mają wielkość niewielkiej śliwki i są koloru czerwono żółtego. Z owoców tych wytwarza się olej stosowany do produkcji mydła, olejów samochodowych i margaryny. Mieszkańcy Afryki bardzo cenią sobie tę roślinę, ponieważ służy im ona do różnych celów. Młode pędy zjadają, jako jarzynę nazywaną palmową kapustą, liście są pokryciem dachów, a po spaleniu kwiatostanów popiół z nich używany jest tak jak sól. Ze ściętego drzewa pozyskuje się z pnia palmowe wino. Ponacinany pień daje spływający do specjalnych naczyń sok. Poddany fermentacji zawiera alkohol i jest rodzajem pięcioprocentowego wina.

Tagi: , , ,

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl