Paź 25

Panthera tigris

Dodano w kategorii: Dzikie koty

Panthera tigris. Tygrys jest jednym z największych drapieżników żyjących na lądzie. Jest ssakiem łożyskowym z rodziny dużych kotów. Uchodzi za samotnika. Jest doskonałym skoczkiem i pływakiem. W Indiach uważane są za zwierzęta święte i dlatego właśnie tam znaleźć można największą populację dziko żyjących osobników. Samce tego gatunku mogą przekraczać masę ciała równą 300 kg przy długości 3 m. Jednak ich wielkość uzależniona jest od obszaru który zamieszkują (im niżej tym są mniejsze). Tygrys posiada znakomicie rozwinięty zmysł słuchu. Potrafią wyłowić dźwięki o częstotliwości od 200 Hz do 100 kHz. Niebywałą zaletą jest umiejętność rozpoznawania innych zwierząt właśnie przez wydawane poprzez nie odgłosy. Byłoby już za dużym komfortem posiadanie nieskazitelnego węchu. Powonienie u tygrysów jest o wiele słabsze od węchu psów. Aby wzmocnić zapach w receptorach zwierzęta otwierają pysk i wysuwają język. Specyficznym atrybutem panthera tigris jest wzrok, który daje możliwość sześciokrotnie lepszej widoczności – w nocy, od człowieka. Głos ryku wydawanego przez osobnika słyszalny jest z odległości 3 km. Dawniej można go było spotkać w całej Azji. Obecnie tylko w południowej i wschodniej, na wschodzie Rosji i na Sumatrze. Upodobał sobie wiecznie zielone lasy tropikalne oraz zbocza Himalajów i tajgę syberyjską. Dla tygrysów ważny jest dostęp do wody, wysoka roślinność oraz duża ilość ssaków kopytnych.

Tagi: , , , ,

Paź 1

Największy kot

Dodano w kategorii: Duże koty

Tygrys jest największym żyjącym współcześnie kotem i chyba najskuteczniejszym drapieżnikiem. Należy do gatunku, który odniósł zawrotny sukces ewolucyjny. Świadczy o tym jego zasięg występowania rozciągający się od zimnej syberyjskiej tajgi do deszczowych lasów Indonezji. Jego ulubionym pożywieniem są jelenie aris i inne niewielkie ssaki kopytne. W razie głodu zadowala się gryzoniami, żółwiami a nawet rybami. Poluje zwykle raz na osiem dni. W okresie wychowania młodych wzrasta zapotrzebowanie na pokarm. W tym czasie samice, samotnie wychowujące młode, polują raz na pięć dni. Zdobycz zanoszą do ciemnej kryjówki. Tygrys wyznacza swą granicę. Jednym ze sposobów jest zostawianie swoich odchodów w widocznych i uczęszczanych miejscach lub spryskiwaniu moczem rosnących na tym terenie roślin. Tygrysy mogą także ryczeć, informując w ten sposób konkurentów o zajętym rewirze. Znakowanie stosują zarówno samce, jak i samice.

Tagi: , , , ,

Wrz 28

Wymarłe koty

Dodano w kategorii: Duże koty

Tygrysy szablozębne mają długą historię. Pojawiły się w oligocenie, oligocenie ostatnie z nich wymarły zaledwie 10 000 lat temu, czyli pod koniec epoki lodowcowej. Ich kości znaleziono w Europie, w Azji, w obu Amerykach i w Afryce. Cechą charakterystyczną tego zwierzęcia były ogromne kły, które wystawały im w zamkniętego pyska. U zamieszkującego Europę tygrysa kły wynosiły od 10 do 14 centymetrów, a u jego kuzyna z Ameryki dochodziła nawet do 20 centymetrów. Tygrysy szablozębne musiały bardzo szeroko otwierać pysk, by zrobić ogłoszenie ze swojej śmiercionośnej broni. Kły służyły do zabijania ofiar jednym ciosem, przeważnie w szyję, oraz do przebijania grubej skóry ssaków roślinożernych. Poza kłami dobrze rozwinięte były tylko łamacze, a pozostałe zęby zanikły prawie całkowicie. Tygrysy szablozębne, zanim same wyginęły, przyczyniły się do wymarcia wielu interesujących gatunków ssaków. To właśnie one doprowadziły do wytępienia naziemnych szczerbaków.

Tagi: , , , , ,

Wrz 8

Tygrys

Dodano w kategorii: Koty drapieżne

Tygrysy są największymi znanymi nam w tej chwili kotami. Należą do rodzaju „Panthera”, czyli wielkich kotów ryczących. Tygrys jest także ogólnie, jednym z największych drapieżników, jakie obecnie występują na lądzie. Ze swoimi trzystoma kilogramami masy i trzema metrami długości, samiec tygrysa ulega wielkościowo chyba tylko niedźwiedziowi. Ponadto tygrys świetnie skacze, a pływa jeszcze lepiej. Tygrysy są raczej samotnikami i w ten właśnie sposób polują na swoje pożywienie – samotnie. W dzisiejszych czasach tygrys jest niestety gatunkiem zagrożonym, choć w przeszłości występował powszechnie w całej Azji. Jego liczebność drastycznie zmniejszyła się, gdy ludzie zaczęli polować na niego czy to dla sportu, czy dla pieniędzy. Poza zabijaniem tygrysów dla celów nieetycznych, ludzie musieli niestety walczyć z nimi czasem po prostu aby przeżyć lub chronić swoje zwierzęta hodowlane. W ten sposób niemal wytępiono populację tygrysów w wielu miejscach na świecie. W chwili obecnej najczęściej występuje on w Indiach, gdzie uznawany jest przez wielu ludzi jako zwierze święte, podobnie jak krowa. Spośród tygrysów największy rośnie tygrys syberyjski. Waga samca dochodzi bowiem nawet do trzystu osiemdziesięciu czterech kilogramów. Tygrysy są bardzo silnymi zwierzętami. Stąpają na czterech krótkich, choć bardzo muskularnych nogach. Długi ogon pomaga im utrzymać równowagę gdy stąpają po czymś wąskim.

Tagi: , , , , ,

Wrz 2

Kotowate

Dodano w kategorii: Dzikie koty, Koty drapieżne

Kotowate to ssaki, które żywią się głównie mięsem, są więc drapieżnikami. Polują na swoją zwierzynę, do czego mają świetnie przystosowane, ostre zęby. Najlepiej rozwinięte mają kły i łamacze. Koty jako świetne drapieżniki mają oczywiście mocno rozwinięte zmysły. Najsilniej rozwinięte to zmysł wzroku i słuchu. Koty charakteryzują się ponadto krótkimi pyskami, wydłużoną budową ciała, pięciopalczastymi, zaopatrzonymi w ostre szpony przednimi łapami (szpony te koty mogą wyjmować i chować, poza Gepardem). Tylnie łapy kot ma wyposażone w cztery palce. Umaszczenia koty mają bardzo różne. Jedne gładkie, inne cętkowane, kolejne natomiast prążkowane. Sierść z reguły jest u kota gładka i miękka, a jej rozłożenie równomierne (przy czym wyjątkiem jest w tym wypadku samiec lwa). Koty słyną także z tego, że ich siatkówka jest bardzo czuła na światło, o czym przekonał się każdy kto przestraszony zobaczył w świetle latarki oczy kota, które zaczynają wtedy po prostu świecić. Koty doskonale potrafiły zaadoptować się do różnych warunków, toteż występują we wszystkich strefach klimatycznych i na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy oraz Australii, na której kotów pierwotnie po prostu nie było, a jako że jest bardzo oddalona od reszty kontynentów, to do dzisiaj poza kotem domowym nie znajdziemy żadnego kota dzikiego.

Tagi: , , , , , , , ,

« Poprzednie wpisy

O Serwisie

Copyright © 2010 - 2017 r, dziennikiafrykanskie.pl