Arenga cukrowa
Dodano w kategorii: PalmyPalma, z której pozyskuje się cukier. Arenga cukrowa popularnie nazywana jest palmą cukrową. Uprawiana jest przede wszystkim na Malajach i w Indiach. Pozyskuje się z niej cukier. Zaczynający kwitnąc kwiatostan palmy jest nacinany i wypływa z niego sok zawierający około sześciu procent sacharozy. W ciągu doby z jednego kwiatostanu otrzymuje się około czterech litrów soku. Raz nacięty kwiatostan daje sok przez sześć tygodni. Sok podaje się odparowaniu i otrzymuje się syrop, z którego wytrącają się kryształki cukru. Na Wyspach Filipińskich z kłodziny arengi cukrowej pozyskuje się skrobie. Jedno drzewo daje około stu kilogramów mączki nazywanej przez miejscowych sago. Drewno palmy jest świetnym materiałem do produkcji mebli i jako materiał budowlany. Istnieje jeszcze jedna palma dająca cukier. Występuje ona na Cejlonie i przypomina palmę daktylową. Na pniu drzewa nacina się korę w kształcie litery V i mocuje się rurkę, przez którą ścieka słodki sok. Po odparowaniu otrzymuje się z niego cukier. Takie pozyskiwanie cukru jest wydajne, ponieważ w ciągu doby z jednego drzewa uzyskuje się dziewięć litrów soku.
Tagi: arenga cukrowa, cukier, kwiatostany, Palmy, soki