Sagownica zwyczajna
Dodano w kategorii: PalmyDaje duże ilości mączki sagowej.Sagownica zwyczajna jest palma rosnącą dzika, jak i na plantacjach. Jej ojczyzną jest Archipelag Malajski, rośnie również na Nowej Gwinei. Palma ta zachwyca swoim pięknem, mając dziesięć metrów wysokości połowa z jej wysokości to liście zakończone ogonkami pokrytymi kolcami. Ceniona i hodowana jest głównie dla mączki skrobiowej nazywanej sago. Sago jest poszukiwane nie tylko w na obszarze, gdzie rośnie palma. Miejscowa ludność pozyskuje mączkę z drzew i używa jej zamiast mąki. Grudki pozostające z przesiania mączki wrzucone na rozgrzaną patelnię klarują się i powstają grudki mączki wyglądające jak ziarenka. Jest to sago perłowe. Kiedy sago perłowe zostanie bardziej podgrzane powstaje sago czerwone. Dużej ilości mączki są eksportowane do Anglii. Jedna palma daje około trzystu kilogramów mączki. W celu pozyskania mączki konieczne jest ścięcie drzewa tuż przed jego pierwszym zakwitnięciem, czyli kiedy drzewo ma około dwunastu, piętnastu lat. W pniu sagowca zgromadzona jest duża ilość skrobi, którą wyskrobuje się z pociętych wzdłuż fragmentów pnia.
Tagi: dzikie, mączka sagowa, Palmy, plantacje